Начало > Статии > "За България, бъдете спокойни" в "Пробуждане"

 

 

 

 

 

 

За България, бъдете спокойни

В отговор на читателско писмо

 

Писмото на Галина Дичева от Чирпан от 11-13 май 2010 г. (в "Книгата ми за гости"):

Здравейте г-н Лазаров!

 

Вдъхновяващ е Вашият оптимизъм относно българския път и бъдеще. Може би нещата отвън изглеждат по-различно?

Сутринта журналистите ни представиха анализ на работна заплата у нас и резултатът от този анализ бил, че в сферите на хотелиерство, селско стопанство и администрация са най-ниските заплати. (Аз работя в една от тези сфери и знам, че е така) Обикновено анализ на нещо се прави, за да послужи той за някакви действия след това. Обаче ние тук правим само статистика. Да, най-ниски са и какво от това? Само думи, думи... Още, същият анализ посочи, че българите ще са малцинство към 2040 г. (ако го има този свят все още, защото като цяло екологичните му проблеми са огромни, а онези от които зависи решаването им имат поведението на щрауса).

Друг е въпросът, че у нас деца от циганско т.н. малцинство раждат преди да са навършили 14г. А между другото - не могат да четат и пишат, не говорят български. Кому е нужно това? Ние сме бедна страна и би следвало да не се възпроизвеждаме така стремително, защото после се нареждат същите тези хора на опашка за социални помощи. Това е голямо бреме за държавата, да не кажа, че има хиляди деца настанени в домове на издръжка на същата тази държава, която нехае за този процес. В т.н. проспериращи държави семействата не си позволяват по 10 деца, а инвестират в образованието на 1-2 най-много 3 деца.

Противно на Вашият оптимизъм, аз мисля, че България е обречена. Народ без вяра, защото ако имахме такава не бихме правили на другите това, което не искаме да сторят на нас, е обречен. Може би ви предизвиквам за реакция, много бих искала да се заразя от оптимизма Ви по отношение светлото бъдеще на народа ни, но този народ е вече поставен на колене. Съмнявам се в ценностите, които изповядва, защото се сещам за друг абсурд, как бихте коментирали това, че родители подарявали за р.ден на подрастващи момичета имлант на бюст и устни (новина във Vesti.bg, бел Павел)?! Аз наричам това зловещо.

Вие сте много зает човек, но съм разбрала, че сте изключително интелигентен, затова ви пиша, защото очаквам отговор, на който бих имала доверие. На къде сме се запътили? Аз всеки ден се питам как може да се поправи всичко това. Този свят е устроен полярно. Да, има добро и зло и ако го няма злото няма как да оценим доброто. Но историята показва, че когато злото много повече превиши доброто светът се самоунищожава, за да започне наново.

* * *

Днес много ми се иска да ви препратя към Dnes.bg, където: Премиерът смята, че сме най-добре в Европейския Съюз. Моля, кажете нещо.

________________________

 

Ако трябва с една дума да обобщя думите ви, г-жа Дичева, тя ще е гняв. Ужасен гняв от неспособността на управляващите, от плодовитостта на циганите и от състоянието на ценностите в обществото ни. Добре ли съм разбрал? Ако съм разбрал добре, ето тук коментарите ми. (Давам си сметка, че някои от тях едва ли ще ви харесат, но както сама се досещате, отвън нещата изглеждат по-различно. Освен това е наложително да започнем да назоваваме нещата с истинските им имена, т.е. да си говорим истината, ако желаем да променим нещо наистина.) И така ...
 

Плодовитостта на циганите

Плодовитостта на циганите у нас не ме притеснява ни най-малко. Те имат съвсем същото право както ние двамата с Вас да съществуват и живеят на парчето земя, наречено България. Те по никакъв начин не са граждани от II качество. Същото се отнася и за етническите турци и за всеки друг обособен етнос на територията на България. Това предопределя и отговора ми на въпроса ви „Кому е нужно те да раждат преди да са навършили 14 години?” – Според мен, този въпрос е построен грешно. Никой няма правото да се изказва за тази нужда! Ние не знаем дали тази раждаемост е добре или зле за България и света! (Преди 70 години имаше един господин, който вярваше, че знае какво е добре и зле за Европа и света, но днес името и символите му са табу и срам за родината му. Сещате ли се за кого говоря?) Ето, за опашките за социални помощи бихме могли да говорим много; за нуждата и ползата от тях, която според мен е под нулата. Но как бихме могли да ги махнем без да създадем буря от недоволство? (Имам една хипотеза, но още не й дошло времето да бъде обявена.) И още: не е вярно, че социалните помощи за циганетата са „голямо бреме за държавата”. По какво съдите? Кои са цифрите, които го доказват?

Хилядите деца, захвърлени в „сиропиталищата” са ужасяващ проблем, но не виждам къде е връзката с циганите. Може би искате да кажете, че по-голямата част от децата там са от този етнос? Проблемът аз го виждам в неспособността на държавата да играе ролята, която претендира, че играе: тя заявява, че ще се грижи за захвърлените деца, но не го прави. Проблемат е единствено и само тук! За решаването на този проблем трябва да работим.
 

Примерът на "проспериращите държави"

Трябва да ми обясните кои са „проспериращите” държави, за които ми говорите, че раждали по по-малко деца, и как така мислите, че България трябва да следва точно техния път (предвид трагичната им социална тенденция). Аз не мисля, че България ще следва модела на така наречените „развити държави”. Не е нужно. Ние ще следваме друг път - път, който вече се очертава според мен.

България не е обречена, бъдете спокойна. Засега може би са обречени на изчезване моделите на съществуване в най-големите й градове, но това за мен е добра новина. Искате ли да си говорим по тази тема след... 10 години? Аз бих оприличил процесите у нас с детските болести – задължителни са и, след като преминат, организмът добива имунитет.
 

За вярата и ценностите на българския народ

Както виждате аз вяра имам и се числя към същия този народ. И тъй като далеч не съм единствен, това означава, че народът ни не е без вяра! Дезориентирани сме - това да. И не знаем на кого да вярваме: „Комунизмът си отиде, капитализмът не работи, ами сега?” Отново, ние сме деца, които задават много въпроси; които се спъват, падат, плачат, стават и така разбират какво е животът, как работи и (внимание, внимание!) какъв е смисълът му. Като го разберем това последното, ще сме пораснали достатъчно, за да заживеем ведри. Преди това ще мрънкаме и ще учим. Така мисля аз. (И „развитите държави” са далеч по-безнадеждни в това отношение от нас, вярвайте ми.)

Не се съмнявайте в ценностите на целия народ, когато шепа идиоти са решили да се правят на интересни, моля ви. В България живеят понастоящем 7 милиона човеци, навън сме милион. Наистина ли мислите, че всичките имаме еднакъв набор от ценности? И то такива, като онези описани във Vesti.bg?

Позволете ми да падна на нивото на вестникарите (хартиени или електронни няма значение) и да съобщя една новина: „Комбинациите от ценностите на българите – всички, за които България е родина – е изключително разнообразна. При това свестните хора преобладават.” Аз например съм свестен, а вие? Повечето от моите познати са свестни, а вашите какви са? Престъпници? Идиоти? Извратени?! Това, че масмедиите отразяват повече извращенията, далеч не означава, че извращенията са правилото! Когато спрем да правим лесни обобщения (на базата на скандали като този със силикона), които да оказват такова пагубно влияние върху светоусещането ни, г-жа Дичева, тогава ще сме научили поредния си много важен урок: България, но и светът, и самото ни собствено обкръжение, са много по-„шарени”, отколкото ни ги представят медиите (Не вярвам да се съмнявате в това.) и „осредняването” на каквото и да е е изключително рисковано нещо. Средностатистическият човек е срамно и вредно опростяване на реалността. (Вие средностатистическа ли се чуствате? Аз не. Колко средностатистически човека познавате? Аз нито един!)
 

Накъде сме се запътили?

"Накъде сме се запътили?" И аз се питах това всеки ден, преди да разбера точно накъде сме се запътили. Запътили сме се по „Българският път”. Какво ще да е това чудо? – Всеки ден се опитвам да ви представям по една картинка от него и от бъдещето, както го виждам аз. Мисля, че сме се запътили по един път на осъзнаването. (Иначе защо Вие и аз ще си говорим за тези неща сега!?) Първо ще анализираме това което е, после това което желаем да е, и после ще реализираме последното, и така. Това най-общо. И означава, че „всичко това може да се поправи”. Без никакво съмнение! Но, ако погледнете на ставащото с моите очи, ще разберете, че не става въпрос за "грешки" и "поправки", ами за важен етап от същия този наш път. Етап, който просто не можем да прескочим!

Нямам никакъв страх от самоунищожението, т.е. от самоунищожението на човешкия вид. Планетата ще оцелее и ще заживее „олекотена”. Може и да звучи цинично, но с всичкото това разрушение, което й предизвикваме, ние, човеците, заслужаваме унищожението си. Погледнете каква смрад, колко цемент, кръв, шум, отрови произвеждаме. Или ще се променим, потегляйки по „Българският път”, или край - който да е ново начало обаче без нас (... поне не в тази форма).

 

За статистиките, анализите и базираните на тях прогнози

Съгласявам се с Вас, че едни факти би трябвало да водят до базирани на тях действия. Но обърнете внимание, че оповестените статистики могат да послужат на мен или на Вас. Липсата на смислени управленски ходове до момента съвсем не означава, че ползата от данните е никаква!

Ето, аз не съм сигурен в ползата от прогнозите за 2040-та година и изводите, до които Ви водят. Бих искал да ви успокоя и тук: не се притеснявайте за България и българите, какъвто и да е етническият ни състав, и колкото и да сме след 30 години. То, бъдещето, зависи и от нас, от мен и Вас! (Как – Това е дълга тема.) Кажете ми защо се притеснявате, че българският етнос ще е малцинство през 2040 г.? Сега нали е мнозинство? И добре ли живее?... Кое Ви кара да мислите, че при онази, другата бъдеща ситуация ще живее по-зле? Колко по зле?

Въпросите ми естествено са провокация, аз демографски рискове (каквото и да означава това) за България и българите не виждам. Затова Ви моля да бъдете искрена и обективна и да ми кажете наистина ли мислите, че е възможно ситуацията да се влоши и в каква посока.

 

Бъдете здрава!      :)

 

17 май 2010 г.

 

 

 

 


начална страница

обратно горе

www.probujdane.com