Начало > Статии > So what? в "Пробуждане"

 

 

 

 

So what?! (И какво от това?!)
Въпросът, който си задавам най-често напоследък
 

   Тревизо, 30.12.2007 г.

В главата ми отново е безумна каша: разсъжденията и чувствата ми са се смесили в странна пропорция, образуваща особено избухлива смес. Тя се взривява с всяка искра доловена в статия, книга, новина или коментар. Всяка експлозия пък ражда поредната "гениална идея" - онази, която е "в състояние да промени света из основи" (... или почти из основи ...)! И се започват едни ми ти анализи, едни ми ти хипотези, едно търсене, планиране, че и графици(!), които се сблъскват и стихват с поставянето на ето този неизбежен въпрос: "So what?" ( "И какво от това?" ).

- Какво от това, Павче, че знаеш как да разобличиш престъпниците по върховете и да демонстрираш криминалния им заговор пред цял един народ, ... и пред целия свят? Какво от това, какво ще последва? Ще намали ли то силата им? Ще направи ли нас по-ведри и животът ни по-достоен? 

Отговорът ми на тези въпроси се изчерпва с една сричка ... обезсърчителна. Тогава? ... И се започва отначало: това не работи, онова не работи, не и в сегашните условия на всеобща умствена и нравствена леност.

- Тогава измисли нещо, че да размърдаш умовете и да стимулираш връщането на хората към извечните морални устои.

- Ух-х-ха-а-а-а, ето това е хубава задачка, но и ... с повишена трудност! Да размърдам умовете!? Да върна морала и критичното мислене на човеците!? ... И тогава ще проработи и онзи фантастична машина, която, след едно подобаващо разобличаване, ще запрати всеки мръсник там, където му е мястото - в калта, далеч завинаги от обществените отговорности!

- Дали?

- Дали какво?!

- А на мястото на престъпника кой ще дойде? Някой свестен, сигурно? А как точно свестният ще се е "издигнал" така нависоко без да се е омърсил и заиграл с някой сивеещ спонсор?

- С народната любов. Тя ще го издигне. Стига той да бъде способен, силен и последователен. - но се замислям по-дълбоко ...

М-м-м-м-м, а дали е задължително човек да бъде способен, силен и последователен, за да спечели народната любов, която да го издигне нависоко? ... Защото едната популярност (жив пример - столичният кмет), може да компенсира чудесно и уменията, и силата, че и морала. ... Но ето последователността е задължителна - тя, верността към поетата линия и към спонсорите, е най-важната. И няма никакво значение, че методите й и лозунгите й са далеч светлинни годни от реализма. ... Даже по добре! (Става въпрос за изтъркания вече термин, който аз хич не обичам, популизъм.)

*

Въртя се, лутам се в тези си безкрайни монолози, гледам и чета какво става в България, и се удивлявам на колосаните размери, които е успяла да стигне човешката наглост. Но щом управляващите са толкова нагли и щом не се и опитват вече да крият мръсните си игри, значи, че се чувстват недосегаеми. Значи, че СА(!) недосегаеми! Значи, че тяхната кошница е оплетена при всички положения. При всички положения! Значи, че няма механизъм, който да въведем днес и да проработи утре; нищо, което може да ги отпрати далеч от властта завинаги. Такъв механизъм няма!

Казват ни "Законите!". Закони си имаме, няма кой да ги спазва и няма кой да хване, буквално "за яката", някой намиращ се по върховете. Законите са за хората от низините, за които те са толкова сложни, че енергията и времето им не ще стигнат, за да бъдат винаги "в час". "Ако искаш да знаеш, плащаш на специалист. Ако не можеш да плащаш, си кютиш и толкоз. И само да посмееш да не ги спазваш!!!" Това е! Това, казват, е демокрацията и навсякъде е една и съща*: хората с много власт не спазват законите, следователите не ги разследват, съдилищата не ги съдят, средствата за масова информация не ги критикуват. И на хората им писва и нехаят. ...!

Тогава, So what? So what, Павче? Къде е изходът? Не-е-е-е, моля ти се не изпадай и ти в положението на разпенения, но пасивен чичка, чакащ да види господина Волен Сидеров в атака. Потърси изхода, Павче, хайде! Ти ще го намериш. Ти всъщност вече го знаеш и трябва само да си го спомниш**. Спомни си го, опиши го и действай! Други такива, търсещи като теб, ще ти помагат. Започни с една положителна визия, с един прекрасен образ на бъдещето - без сянка дори от гняв, страх или слабост. Започни от Бъдещето на България и давай отзад напред. Нарисувай Българският път и бъдеща България, очертай ролята си за построяването й и давай подробности - колкото можеш повече подробности и детайли! Те - подробностите, детайлите - ще вдъхнат живот на твоята Нова България!

Зарежи ги престъпниците. Зарежи инициативите им, законите и правилниците им. Зарежи новините за поредните им изпълнения и коментарите им! Поглеждай ги само колкото за статистиката, но не губи време да вникваш, да ги анализираш или пък да се възмущаваш. Пази се особено много от амбицията да ги разобличаваш! Това е само губене на време (публиката, която би могла да те разбере, вече е напълно наясно с всичко това!).

Твори и съграждай бъдещето, Павче! Бъди светлина! Бъди светлина за всички търсещи!

Великолепно! Ще бъда светлина!  А какво да правя с методите и инструментите за анализ и борба с разбойниците? А с книгите си за Проследяване на връзките в една престъпна мрежа и за Водене на преговори в особено тежки условия? А с бумагите си с наредби, правилници и програми (и електронните ми модели за разкодирането им), а със стотиците хапливи статии, и безумни новини какво да правя? – Пази ги – не искат ни хляб, ни вода. Бумагите съхранявай, а инструментите за анализ използвай в строежа на Новото. Познаваш стотици хора. Събери ги в мрежа, споделяй с тях визията си за бъдещето, учи ги да боравят с инструментите, които ти си открил.

 

Бъди светлина и надежда!
 

Без негативизъм, без критика и без сянка дори от гняв или осъждане! И без борба!
Само светлина и само надежда!

 

_____________________________________

*  Потвърждавам, че в Италия е точно така. Наскоро излязлата книга "Кастата" разкрива продължаващата безнаказаност и чудовищната наглост на хора от високите етажи, въпреки всякакви заявления, скандали или разследвания - очевидно безрезултатни.

** Това е от убеждението ми, че душата ми знае всичко, бидейки частта от Бог, която е най-близо до мен. На желаещите да научат повече по тази тема препоръчвам "Разговори с Бога" на Нийл Доналд Уолш.

 

 

 

 


начална страница

обратно горе

www.probujdane.com

.Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile