Амартая СенДемокрацията не е само
изборен сблъсък

Нобеловия лауреат Амартая Сен за същността на демокрацията и за необоснованите претенции за авторско право от страна на Запада.
Откъс от забележителната статия Корените на демокрацията

 

Амартая Сен, The New Republic от 04.10.2003 препечатано в Countercurrents Индия

Много от критиците на демократизацията често правят грешки, дължащи се на неразбирането, че проявите на демокрацията отиват далеч отвъд изборната урна. Вотът е само един, макар и много важен, елемент за организиране на публичния дебат там, където вече съществуват сериозни гаранции за свободата на словото. 

Силата и тежестта на изборите зависят изключително много от възможността за провеждане на отворени дискусии. Самоцелните избори често са били болезнено неадекватни. Демонстрирали са го многократно невероятните изборни победи на тираните в тоталитарни режими, от Съветския Съюз на Сталин до Ирак на Саддам Хюсеин. Проблемът в тези случаи не е единствено в натиска върху електората в момента на гласуването, но и в цензурата на всяка неудобна публична дискусия, както и в преследването на опозицията, и в нарушаването на основни граждански права и свободи. Необходимостта от едно по-широко виждане за демокрацията е подробно обсъждана в съвременната политическа философия и в двете нови политически дисциплини теория на социалния избор и теория на обществения избор

Едно решение, базирано върху широка публична дискусия, съдържа информация за състоянието на обществото и на преобладаващите в него ценности. Последните на свой ред се влияят от обществения дебат и така се създава благодетелен (или благоденствен, обратното на порочен, бел.прев) кръг в защита на общия интерес. Самата дефиниция за демокрация, като управление посредством дискусия подсказва, че обмислянето на решението може да моделира и някои основни индивидуални ценности.

Ето защо поражда недоумение фактът, че вниманието, дори на световната политическа литературата, е почти изцяло концентрирано върху гласуването и изборите. В по-широката перспектива за упражняване на общата воля, трябва да се отреди ЦЕНТРАЛНО МЯСТО НА ПРАВОТО НА СВОБОДНА ДИСКУСИЯ и на размяната на мнения посредством обществен дебат. НЕ САМО НА ИЗБОРИ И НЕ САМО ПРИ ИЗБОРИ!

Необходимо е да се гарантира различие в доктрините и мненията, което е в основата на обществената култура на модерните демокрации.

 

 

 


начална страница

 

 

www.probujdane.com

Statistiche sito,contatore visite, counter web invisibile